Zurek  
Denna soppa som också kallas Vit Bortsch äts vid påsk i Polen. Detta är inte originalreceptet utan en egen variant för 4 personer.  
   
Ingredienser:  
3 st. kryddiga korvar, Kielbasa
1/2 påse frysta rotgrönsaker
2 potatisar
3 vitlöksklyftor
5-7 dl vatten
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk mejram eller oregano
2 dl crème fraiche, Franska örter
2 msk olivolja
Redning - mjöl vatten
2-4 hårdkokta ägg
 

 

zurek

 

Gör så här: Foto: Lars-Erik Olsson
Mät upp vatten i en kastrull och koka de frysta grönsakerna, den skivade potatisen och vitlöken. Skiva korven i bitar och lägg i kastrullen tillsammans med crème fraichen och olivoljan. Krydda med salt, peppar och mejram. Låt koka på svag värme i ca 30 minuter. Koka äggen ca 10 minuter. Red soppan simmig med lite mjöl blandat med vatten eller majsenamjöl. Servera soppan i djupa skålar med en eller två ägghalvor i varje skål.
 
[Tillbaka]
© Lars-Erik Olsson