Älgfärsbiffar med lök  
En riktig kanonrätt och det går lika bra med rådjursfärs.  
   
Ingredienser:  
1/2 kg älgfärs
1 ägg
3 msk skorpmjöl
2 dl vispgrädde
1 kryddmått timjan
1 kryddmått svartpeppar
1 tsk salt
2 msk smör eller margarin till stekning

 

 

viltfärsbiff

Gör så här:
Knäck ägget i en bunke. Tillsätt ca 1 dl grädde och skorpmjölet som får svälla en stund i vätskan. Blanda ner färsen med salt, peppar och timjan. Tillsätt ev. mer grädde för att få smeten smidig. Rulla färsen och platta ut till biffar. Bryn margarinet och stek biffarna tills de blir genomstekta och får en fin färg. Skär löken samtidigt fint och bryn med lite socker i en stekpanna. Häll på en halv liter vatten och krydda med salt, peppar och lite timjan och koka tills löken är mjuk. Blev det grädde över så häll i denna också. När biffarna är klara lägg dem i en ugnfast form och häll över den stekta löken med skyn. Severas med lingonsylt, kokt potatis och morötter.
 
[Tillbaka]
© Lars-Erik Olsson