Ugnsstekt ungtupp  
Favoriten på juldagen. För 4 personer.  
   
Ingredienser:  

1,5 kg djupfryst eller färsk ungtupp (eller kyckling)
1 msk olivolja
1/2 citron pressad
3 morötter
1 gul lök
2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk krossad rosmarin
3-5 dl vatten
 

 

tupp i ugn

Gör så här: Foto: Lars-Erik Olsson
Dela kycklingen eller tuppen i halvor så går det snabbare. Smörj in halvorna i citronsaft och olivoljan. Krydda både undersida och ovansida. Lägg halvorna i en ugnsfast form och sätt in i ugnen på 175 grader. Skala morötterna och lök och dela i bitar och lägg dem i formen. Häll på vatten efter 20-30 minuter. Ös sedan lite då och då och fyll på med mer vatten om det kokar torrt. Stek i ugn ca 1,5 timme. Strax innan den är färdig öppna ugnsluckan på glänt så blir svålen extra knaprig.

Gör en gräddsås på stekspadet. Serveras med de stekta morötterna och löken, rödkål, pressad gurka, svart vinbärsgelé och kokt potatis.
 
[Tillbaka]
© Lars-Erik Olsson