Svartsoppa  
Soppan som äts på Mårtens afton den 10 november. Finns att köpa färdig, men om du vill göra själv så finns här ett recept för 4 pers.  
   
Ingredienser:  
1 liter hönsbuljong
2 dl svin eller gåsblod
2 msk vetemjöl
1,5 msk socker
0,5 msk salt
2 krm vitpeppar
2 krm malen ingefära
2 krm malen kryddnejlika
1 msk vinäger
2 msk konjak
0,5 dl sherry
1 dl fruktspad från kokta äpplen
 

#########

  Foto: Arne Adler
Gör så här:
Koka upp buljong, Gör en redning av blod och vetemjöl. Häll under kraftig vispning lite av den heta buljongen i blodredningen. Häll sedan redningen under fortsatt kraftig vispning i buljongen. Sjud soppan i 10 min. Vispa hela tiden annars skär den sig. Smaksätt med salt, socker, kryddor, fruktspad, vinäger, konjak och vin. Smaka av soppan som skall ha en rund och fyllig smak. Värm den försiktigt under vispning innan servering.
Äts med kråset, dvs. hals, muskelmage och hjärta som serveras tillsamman med kokta äppelklyftor av kokta äpplen på ett fat bredvid.
 
[Tillbaka]
© Lars-Erik Olsson