Stekt gås  
Den 10 november är det fest i Skåne. Då äts det svartsoppa, gås och äpplekaka för då är det nämligen Mårtensafton. Receptet är för 6 personer.  
   
Ingredienser:  

En gås på 4-5 kg
1 citron
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
4 äpplen
15-20 katrinplommon
5 dl vatten
 

stektgas

Gör så här:  
Gnid in gåsen med citronsaft. Krydda med salt och vitpeppar på in och utsida. Fyll gåsen med äppleklyftor, katrinplommon och kråset. Bind ihop gåsen och lägg den på ett galler i en ugnsform och sätt in i ugnen på 175 grader.  Häll på vatten efter 30-45 minuter. Ös sedan lite då och då och fyll på med mer vatten om det kokar torrt. Stek i ugn ca 3,5 - 4 timmar. Stick i låret och kontrollera att köttsaften är klar. Strax innan gåsen är färdig öppna ugnsluckan på glänt så blir svålen extra knaprig.

Gör t.ex. en gräddsås på stekspadet. Serveras med kråset, rödkål, pressad gurka, svart vinbärsgelé och kokt eller stekt potatis.
 
[Tillbaka]
© Lars-Erik Olsson