Stekt ål  
Stekt ål hör till minnena eftersom ålen är fredad. "Leve ålen - trösten på hösten".
För 2 personer.
 
   
Ingredienser:  

2 mindre ålar eller snurringar
Panering:
1 ägg
2 msk vetemjöl
2 msk skorpmjöl
1 krm peppar
1 tsk salt
2 msk smör eller margarin
 

 

  Nybrostrand
  Foto: Lars-Erik Olsson
Gör så här:
Rensa och flå ålen, klipp bort fenorna och dela i bitar. Knäck och rör ihop ägget i en djup tallrik. Blanda vetemjöl och skorpmjöl i en annan tallrik. Panera ålen i ägg och sedan i mjöl-/skorpmjölet. Låt ligga på en tidning i några minuter och stek med smör eller margarin på svag värme i en stekpanna. Krydda med peppar och salt. Ålen skall vara riktigt knaprigt stekta.

Serveras med hemmalagad potatismos med sirap.
 
[Tillbaka]
© Lars-Erik Olsson