Spettekaka  
Spettekaka äts till bröllop och fest och köps med fördel på spettkaksbageri. Men prova och gör i egna ugnen.
Receptet räcker till 10-15 bitar .
 
   
Ingredienser:  
150 g smör
3 dl socker
3 ägg
3 dl potatismjöl
Kristyr:
2,5 dl florsocker
1 äggvita
1 krm ättiksprit
 

 

Spettekaka

  Foto: Lars-Erik Olsson
Gör så här:

Skall egentligen tillverkas över öppen eld och på ett spett som på bilden. Men alla har ju inte detta. Så sätt därför ugnen på 225 grader. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Arbeta in mjölet litet i sänder till en jämn smet. Smörj långpannan med smör. Spritsa ut ett jämt lager av spettekaksmeten i långpannan. Grädda så att det stelnar och upprepa tills spettekakssmeten är slut. Låt spettekakan kallna i pannan.
Kristyren - Blanda samman ingredienserna till kristyren. Gör en strut av smörpapper och fyll med kristyr. Klipp ett hål och spritsa sedan kristyren på spettekakan. Låt kristyren stelna. Äts med vispad grädde.

 
[Tillbaka]
© Lars-Erik Olsson