Porterstek  
Recept för 4 personer  
   
Ingredienser:  
8 hg benfri stek av älg eller nöt
1/2 flaska porter
3/4 dl kinesisk soja
3/4 dl svartvinbärssaft (outspädd)
3 svartpepparkorn
4 krossade enbär
1 tsk timjan
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 buljongtärning

Sås:
4 dl steksky
2,5 msk vetemjöl till redning
2 dl matlagningsgrädde
 

Foto: Lars-Erik Olsson
Gör så här:
Häll porter, vinbärssaft och soja i en "smal" stekgryta som passar steken. Tillsätt kryddor, buljongtärning, delade vitlöksklyftor och  lök. Låt koka upp. Lägg i köttet och låt alltsammans sjuda sakta under lock i ca 1 1/2- 2 timmar. Vänd steken efter halva tiden. Drag grytan från plattan och låt stå i minst 30 minuter innan steken skärs upp .

Såsen: Blanda mjölet med grädden och vispa ner i den silade stekskyn. Låt såsen koka sakta i 3-5 minuter.

Skiva upp steken i tunna skivor och lägg i ett djupt serveringsfat och häll över såsen. Servera med kokt potatis, brytbönor eller sallad och svartvinbärsgelé.
 
[Tillbaka]
© Lars-Erik Olsson