Leos Viltgryta  
Recept för 4 personer. Påminner om Porterstek men här används vin istället  
   
Ingredienser:  
6 hg grytbitar av älg eller nöt
1 dl rött vin
2 msk kinesisk soja
3 msk svartvinbärssaft (outspädd)
3 svartpepparkorn
1/2 tsk salt
3 krossade enbär
1 tsk timjan
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk kalvfond

Sås:
4 dl steksky
1 msk vetemjöl till redning och 2 msk smör.
 

Foto: Lars-Erik Olsson
Gör så här:
Bryn lök och grytbitar i en stekpanna eller stekgryta. Tillsätt vin, vinbärssaft och soja. Tillsätt kryddor, kalvfond, delade vitlöksklyftor. Låt koka upp och låt alltsammans sjuda sakta under lock i ca 1 timme. Blanda mjölet med smöret grädden och vispa ner i grytan och låt koka sakta i 3-5 minuter.

Servera med kokt potatis eller penne, brytbönor och svartvinbärsgelé.
 
[Tillbaka]
© Lars-Erik Olsson