Kryddsill  
Kryddsillen som är ett absolut måste på sommaren. Receptet fick min mor från farmor Alma.  
   
Ingredienser:  

1 kilo färsk sill (strömming) (motsvarar ca 6 hg filéer)
1 liter vatten
4 dl ättikssprit (3 dl om det är filéer)
1 tsk salt
Kryddblandning, som rörs ihop av:
2 msk salt
2 tsk kryddpeppar (krossad)
1 tsk malda kryddnejlikor
4 mask socker
3 lagerblad
 

kryddsill

Gör så här: Foto: Lars-Erik Olsson
Rensa sillen men låt benen sitta kvar. Det går att använda filéer men räkna med mindre vikten. Lägg dem i ättikslagen i en glasskål eller rostfri skål med lock över natten eller ca 12-15 timmar (viktigt att den dragit igenom ordentligt så att sillen är helt vit). Ta upp sillen ur lagen och låt den rinna av. Varva ner sill och kryddblandning i en glas eller rostfri hög skål med lock. Låt stå i kylskåp i minst två dygn. Förvaras därefter i kylskåp och är hållbar i två veckor.
 
[Tillbaka]
© Lars-Erik Olsson