Öländska Kroppkakor  
När man besöker Öland så åker man till Ninnis Kroppkakebod i Källa. Men hemma så kan man göra dom efter detta recept.
För 2 personer
 
   
Ingredienser:  

Fyllning:
1 hg fläsk (ej rimmat) skuret i små tärningar
1/2 gul lök
10 kryddpepparkorn
1/2 tsk salt

Potatissmet:
5 medelstora potatisar ca 1/2 kilo (inte nypotatis)
2 medelstora kokta potatisar
1 dl vetemjöl
1 tsk salt

 

kroppkakor

  Foto: Lars-Erik Olsson
Gör så här:
Fyllning:
Skär fläsket i små tärningar och finhacka löken. Krossa kryddpepparn. Blanda ihop fläsk, lök, kryddpeppar och salt i en skål. Ställ in i kylen över natten.

Potatissmet:
Skala och riv den råa potatisen. Lägg det rivna i en handduk och vrid ur vätskan i en skål. Tag vara på stärkelsen som lägger sig i botten på skålen, slå av resten av vätskan. Blanda det rivna med stärkelsen. Riv också den kokta potatisen. Blanda ihop allt med mjöl och salt.

Forma bullar (7-8 cm i diameter) av potatissmeten med en matsked fyllning i mitten. Koka upp kroppkakorna och sjud sakta i ca 1 timme. Servera med lingonsylt och smör.
 
[Tillbaka]
© Lars-Erik Olsson