Flott  
Isterflott till smörgåsen.  
   
Ingredienser:  
0,5 - 1 kilo ister från gris
ca 0,5 tsk timjan


 

Gör så här: Foto: Lars-Erik Olsson
Det bästa fettet till smörgåsen görs av ister från bukhålan. Skär isterfettet i cm stora tärningar och smält sedan fettet på svag värme i en tjockbottnad kastrull. Rör om lite då och då. Smaksätt med timjam. När resterna eller de sk grevarna börjar mörkna efter ca 1-1,5 timme stäng av värmen och häll allt genom en silduk. Fettet samlas upp i aluminiumformar som sedan ställs svalt. Grevarna sparas. Stekt potatis med grevar är en delikatess. Flottet används på smörgåsen tillsammans med leverkorv. Men att äta en grov smörgås med enbart flott och lite flingsalt är riktigt gott. Och då kan man ju ta den formen där man även tillsatt lite knaperstekt gul lök.
 
[Tillbaka]
© Lars-Erik Olsson