Inkokt fisk | |
Grundrecept | |
Ingredienser: | |
Fisk
(lax, öring, flundra) 1 liter vatten 2 msk salt 1 msk ättika 7 kryddpepparkorn 1 lagerblad
|
|
Gör så här: | |
Mät upp
önskad mängd vatten i en kastrull och gör i ordning lagen enligt
ovan. Lax och fisk med större fjäll fjällas. Dela upp den i mindre
bitar ca 10-15 cm. Lägg i fisken i den kalla lagen och koka
upp. Skumma av och tillsätt kryddpeppar och lagerblad.
Låt fisken sjuda tills köttet släpper från benen. Ställ kastrullen
med fisken kallt och låt den stå över natten. Servera med kokt
potatis och grönsaker och med varm fisksås eller kall majonnässås.
Tips: Mängden salt och kryddor är beräknat till 1 liter vatten. Behövs mer vatten för att täcka fisken i grytan ökas mängden salt osv. Om fisken skall ätas samma dag kan mängden salt ökas till 3 msk/liter vatten. Mängden ättika är ungefärlig. Vitsen ligger i att man skall smaka av förhållande salt - ättika. Efter saltet tar man i den mängd ättika som behövs för att smaken skall gå i ett. Vissa fiskarter kräver mer salt. Till flundra tar jag en msk salt extra per liter vatten. |
|
[Tillbaka] | |
© Lars-Erik Olsson |