Brännesnuda  
God kraftig soppa kalla vinterdagar. Brännesnuda är en Skånsk landskapsrätt. För 4-6 personer. Precis som med ärtsoppa äts fläsket bredvid.  
   
Ingredienser:  

1 kilo rimmat sidfläsk eller fläsklägg
1 liter vatten
2 morötter
1 palsternacka
1/2 rotselleri
2 potatisar
2 lagerblad
7 kryddpepparkorn
7 vitpepparkorn
1/4 vitkålshuvud
1 purjolök
1 knippe persilja
1/2 dl havre eller korngryn
 

emaljgryta

Gör så här: Foto: Lars-Erik Olsson
Ansa och och skär upp rotfrukterna i småbitar. Koka rotfrukterna med fläsk, lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar och skumma av. Ansa och skär upp vitkål, persilja och purjolök och tillsätt detta. Koka ca 1 timme. Red soppan med en halv dl havre- eller korngryn. Tag upp fläsket, skiva upp och servera till soppan.
 
[Tillbaka]
© Lars-Erik Olsson