Ättiksgurkor  
Mormor Bettys recept.  
   
Ingredienser:  
100 gurkor (ca 10 cm långa)
grovt salt
dillkronor
ingefära
pepparrot
vitpepparkorn
 

 

Skånsk Ättiksgurka 

Gör så här: Foto: Lars-Erik Olsson
Gurkorna läggs i saltlake i 1 dygn (1 hg grovt salt till 1 liter vatten). Gurkorna varvas därefter ned i kruka med dillkronor, ingefära och pepparrot nedskurna i bitar.
Lag: 2 liter vatten, 8 gr ättika (4 dl ättika 24%), 12 kaffekoppar socker (18 dl). Lagen kokas med vitpepparkorn och slås över gurkorna. Lagen hälls av och kokas om tre gånger, sista gången när gurkorna stått över natten. Tillsätt 1/2 tsk Atamon när lagen kokt sista gången. Ställ dem kallt en vecka innan de är klara att ätas.
 
[Tillbaka]
© Lars-Erik Olsson