Skånsk äppelkaka  
Traditionell efterätt den 10 november. För 4 personer.  
   
Ingredienser:  

2 syrliga äpplen
2 dl äppelmos
2 dl riven kavring
50 g smör
0,5 dl strösocker
malen kanel
 

 

 

äppelkaka

Gör så här: Foto: TV4
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en ugnsfast form. Riv kavring och bryn den i resten av smöret. Tillsätt hälften av sockret och malen kanel. Skala äpplena. Dela dem i fyra delar. Ta bort kärnhusen. Skär klyftorna i halvcentimetertjocka skivor. Lägg hälften av kavringen i formen, hälften av äppelmoset ovanpå och därefter hälften av de skivade äpplena. Lägg sedan ytterligare ett varv med kavring, äppelmos och äpplen i formen. Strö resterande socker ovanpå äpplena och grädda i 30 minuter. Servera kakan med kall vaniljsås.
 
 
[Tillbaka]
Lars-Erik Olsson